Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σύμη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σύμη κηρύσσεται εντός της ημέρας το νησί της Σύμης μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που έχει υποστεί από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που το έπληξαν χθες. Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε όλο το νησί ενώ δύτες συνεχίζουν να ερευνούν τον βυθό του κεντρικού λιμανιού όπου βρίσκονται πάνω από 15 αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τους χείμαρρους για τυχόν εγκλωβισμένους.
Αργά το βράδυ έφτασε στο νησί ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και προεδρεύει σε συσκέψεις για τις παρεμβάσεις αποκατάστασης που πρέπει να γίνουν. Μέχρι στιγμής, στο νησί έχουν σπεύσει ειδικά μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας καθώς και εθελοντές, ώστε να συνδράμουν στον καθαρισμό και τη διάνοιξη περιοχών. Αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει έργα καθαρισμού στο Γιαλό, στο Πέδι και στο Χωριό. Ταυτόχρονα, με σταθερούς ρυθμούς αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στη Σύμη και παράλληλα γίνεται έλεγχος της ποιότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υδροδότησης, προς αποκατάσταση μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει και σε αυτό το δίκτυο.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προέβη σε ενημέρωση της Υφυπουργού Οικονομικών, κας. Παπανάτσιου και του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πετρόπουλου, σχετικά με το μέγεθος των ζημιών και των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σύμης και από κοινού αποφασίστηκε να μελετηθεί πρώτον ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πληγέντες κατοίκους του νησιού, και δεύτερον ένα σχέδιο για πάγωμα των εισφορών που να αφορά τον πληθυσμό του νησιού.
Επίσης, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου και με συνεργασία του Νεκτάριου Σαντορινιού με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στο νησί βρίσκεται από το πρωί ο βουλευτής και τομεάρχης τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας. Ο Βουλευτής, ο οποίος ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, σε δήλωσή του αναφέρει:
«Υπάρχουν εικόνες βιβλικής καταστροφής και αυτό που ζητούν οι πολίτες στη Σύμη είναι να εκφραστεί έγκαιρα η αρωγή και η στήριξη της Πολιτείας.
Άμεσα θα πρέπει:
α) Το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
β) Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Σύμης για την αποκατάσταση των ζημιών.
γ) Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να υπάρξουν αποζημιώσεις.
δ) Να υπάρξει αναστολή στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές».
Ο κ. Κόνσολας ενημερώνεται λεπτομερώς για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν, ενώ επισκέφθηκε πολίτες και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία.