Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Περιφέρειες επωμίζονται ευθύνες των δήμων

«Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά».
Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με αφορμή το φλέγον θέμα των βοσκοτόπων και ειδικότερα των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών, θέμα που άπτεται αποκλειστικά των αρμοδιοτήτων των Δήμων.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησε τη συνδρομή των Περιφερειών για το θέμα αυτό, προκειμένου να μην επιβληθούν στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέρογκα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
«Το δικό μας αίσθημα ευθύνης απέναντι στις υποχρεώσεις της χώρας και απέναντι στην ανάγκη να μπει τάξη και κανονιστικό πλαίσιο, δεν μας επιτρέπει δεύτερες σκέψεις. Λειτουργούμε υπεύθυνα και αναλαμβάνουμε βάρος που ουδέποτε μας αναλογούσε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περιφερειάρχης, αφήνοντας αιχμές για την αδυναμία των δήμων ν’ ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η συνδρομή των Περιφερειών, αποτελεί και τη μοναδική ελπίδα για τη χώρα, ν’ αποκτήσει διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών, μέχρι την άνοιξη του 2019, οπότε λήγουν και τα χρονικά περιθώρια που έχει δώσει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.