Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Φονικός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στην Κω – Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες (υπολογίζονται στους 100), εκ των οποίων οι οκτώ (8) σοβαρά και μεγάλες ζημιές, κυρίως στα μνημεία και στο λιμάνι, άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, 15 χιλιόμετρα Ανατολικά της Κω.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου.
Νεκροί, είναι ένας 22χρονος Σουηδός και ένας 39χρονος Τούρκος, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε πέργκολα από τσιμέντο στο μπαρ όπου διασκέδαζαν.
Τέσσερις σοβαρά τραυματίες, ανάμεσά τους και ένας ακρωτηριασμένος, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και τέσσερις σε νοσοκομεία της Αθήνας.
Στην Κω από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Στο νησί βρίσκεται επίσης κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ο κ . Λέκκας ανέφερε ότι για ένα τεράστιο σεισμό, όπως της Κω, οι επιπτώσεις στο δομημένο περιβάλλον είναι μηδενικές και μόνο σε πολύ παλιά κτίρια της Παλιάς Πόλης της δεκαετίας του 1920 και 1930 που δεν είχαν συντηρηθεί και σε μνημεία.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Σχεδιασμού και Προστασίας, τόνισε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και θα διαρκέσει για αρκετό καιρό.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου ότι οι ζημιές επικεντρώνονται στην Παλιά Πόλη και στο λιμάνι.
«Το λιμάνι, είπε, έχει καταστεί μη λειτουργικό και καταβάλλονται προσπάθειες να επιδιορθωθεί γρήγορα».
Σημειώνεται ότι στο νησί έχουν κληθεί ειδικοί λιμενολόγοι, της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές.
Παράλληλα γίνονται συνεννοήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Ναυτιλίας και την Blue Star, ώστε τα πλοία της να προσεγγίζουν στα λιμάνια της Κεφάλου και της Καρδάμαινας, έως ότου αποκατασταθεί το κεντρικό λιμάνι.
«Έχουμε σχέδιο διαχείρισης για το λιμάνι, ώστε η αποκατάστασή του να γίνει άμεσα», δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Στις ζημιές καταγράφεται επίσης η κατάρρευση του ιερού του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας και τμήμα του παλαιού τείχους στην Αρχαία Αγορά.
Διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κω, ο βουλευτής Ηλίας Καματερός.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ανέφερε ότι αν δεν είχαμε τους νεκρούς και τους τραυματίες, θα λέγαμε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή.
«Η Κως άντεξε» είπε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου ότι το νησί άντεξε από πλευράς υποδομών και δικτύων, τονίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το λιμάνι..
Στη Ρόδο, μετά το σεισμό, παρουσιάστηκαν κατολισθήσεις στο δρόμο Τσαϊρι – Αεροδρόμιο.
Στην Κάλυμνο έχουν σημειωθεί επίσης κατολισθήσεις σε περιφερειακούς δρόμους, ενώ έχουν καταρρεύσει μπαλκόνια σε παλαιά κτίρια, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα.
Στη Λέρο και συγκεκριμένα στο Λακκί, κατέρρευσε κορνίζα από παλιό οίκημα.