Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στο στόχαστρο του Λιμεναρχείου

Πολύ κοντά στην εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, που φαίνεται να λειτουργεί -μέσω συνεργατών- «γραφείο» στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις των παλαιών Σφαγείων στη Ρόδο, βρίσκονται οι λιμενικοί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατική» οι έρευνες των στελεχών του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου ξεκίνησαν την 6η Απριλίου 2017, μετά τον εντοπισμό στον Λιμένα της Ακαντιάς τριών ατόμων από τη Συρία.
Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι τα διαβατήρια που έφεραν οι δύο πρώτοι ήταν πλαστά.
Εξεταζόμενοι κατέθεσαν ότι είχαν αποβιβαστεί στο νησί της Ρόδου από την Τουρκία στις 3 Απριλίου και ότι ήλθαν σε επικοινωνία με 2 Ιρακινούς οι οποίοι επρόκειτο να τους εφοδιάσουν με εισιτήρια, προκειμένου να ταξιδέψουν με το πλοίο «Πρέβελης» στον Πειραιά, έναντι αμοιβής 400 ευρώ.
Υποστήριξαν ακόμη ότι τα χρήματα επρόκειτο να εισπράξει ένας 20χρονος Ιρακινός όταν θα αποβιβάζοντο στον λιμένα του Πειραιά.
Οι λιμενικοί συνέλαβαν στη Χάλκη, μετά τον κατάπλου του πλοίου Πρέβελης, τον 20χρονο Ιρακινό ο οποίος οδηγήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας με μεταγωγή στη Ρόδο και αναγνωρίστηκε από τους Σύρους.
Στον καταυλισμό των Σφαγείων εντοπίστηκε ο 33χρονος Ιρακινός το βράδυ της ίδιας ημέρας, οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο Ρόδου και αναγνωρίστηκε ομοίως από τους Σύρους μετανάστες.
Ο 20χρονος Ιρακινός ομολόγησε ότι προσπάθησε να διευκολύνει την μεταφορά των Σύρων μεταναστών στην Αθήνα με τους δύο ομοεθνείς του, ενώ αρνήθηκε ότι επρόκειτο να λάβει αμοιβή για τις υπηρεσίες του.
Υποστήριξε μάλιστα ότι ένας Παλαιστίνιος ονόματι «Μοτάζ» έχει αναλάβει τη μεταφορά όλων των μεταναστών από τη Ρόδο προς την Αθήνα.
Ο 33χρονος Ιρακινός ομολόγησε ότι έδωσε τα εισιτήρια στους Σύρους τονίζοντας ότι τα είχε αγοράσει με χρήματα που του έδωσε ο 20χρονος ομοεθνής του.
Οι λιμενικοί συνεχίζουν τις έρευνες για την πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος που φέρεται να μεταφέρει μετανάστες από την Τουρκία στη Ρόδο, να τους κατευθύνει στον καταυλισμό των Σφαγείων κι από εκεί μέσω συνεργατών τους στην Αθήνα.